De huizenbubbel spat uiteen. Welke risico's loopt u als huizenbezitter?

De huizenbubbel waarin we nu zitten lijkt voorlopig nog wel even gaande. De overspannen staat waarin de huizenmarkt zich op dit moment bevindt lijkt nog niet tot een einde te komen. Maar wat nu als er wel een kentering komt en de huizenprijzen kelderen. Wat voor risico’s loopt u eigenlijk?

Glazen bol

Iedereen houdt er toch een beetje rekening mee. De bubbel waarin we nu zitten met huizenprijzen die de pan uitrijzen, moet een keer tot een eind komen. Is het niet vandaag, dan misschien toch morgen. Ook al kunnen we niet in die glazen bol kijken, het is altijd verstandig rekening te houden met het scenario dat deze bubbel een keer uiteenspat en de huizenprijzen de andere kant op gaan.

De huizenbubbel spat uiteen. Welke risico's loopt u als huizenbezitter?

Onder water

Met de huidige lage rentestand zien veel woningeigenaren nog niet direct reden tot zorg op het moment dat de huizenprijzen weer zakken. Deze lage rente houdt al een tijd stand en er zijn veel hypotheekbezitters die hun dure hypotheek al hebben overgesloten naar een veel voordeliger variant. Dus zij zitten de komende jaren gebakken. Toch is ook dat geen garantie om uit de financiële zorgen te blijven wanneer zwaardere tijden aanbreken. Een woning kan namelijk snel onder water komen te staan waarbij uw hypotheek hoger is dan de waarde van uw woning. Dan hebt u aan een lage rentestand ineens niet zo heel veel meer.

Restschuld

Wanneer uw woning onder water staat, krijgt u te maken met een restschuld. Deze restschuld is het verschil tussen de waarde van uw woning en de hoogte van uw hypotheek. Op het moment dat u de woning wil verkopen en u de hypotheekschuld niet met de verkoop van uw woning kunt aflossen moet u dus geld toeleggen of u moet de restschuld meefinancieren met de volgende hypotheek.

Hogere maandlasten

Op het moment dat u een restschuld hebt, dan zijn hypotheekverstrekkers ineens niet zo happig meer op het verstrekken van de hypotheek. En als de bank wel akkoord gaat met het meefinancieren van de restschuld, dan gaat dat doorgaans maar om een klein percentage ervan. De rest zal u op een ander manier moeten financieren. Houd ook rekening met hogere maandlasten, omdat u naast de reguliere hypotheek ook de restschuld moet aflossen. De rente die u betaalt over uw restschuld is ook niet belastingtechnisch aftrekbaar.

Het is altijd goed om u bewust te zijn van de status waarin de woningmarkt zich bevindt en welke gevolgen dit op zowel de korte als de lange termijn heeft voor u. Dan komt u ook nooit voor verrassingen te staan en kunt u op tijd actie ondernemen.