PR Housing beantwoordt de vraag van de maand

Met welke kosten moet ik rekening houden als ik een verkoopmakelaar inschakel?

“Zodra u uw huis wilt verkopen, raden wij altijd aan een verkoopmakelaar in te schakelen. Bij de verkoop van een woning komt er vaak veel op u af. En u hebt tijdens dit hele traject vaak al genoeg aan uw hoofd. Wij helpen u met het verkopen van uw woning, dan hoeft u zich daar in ieder geval geen zorgen meer over te maken. Zodra u een makelaar inschakelt, gaat hij voor u aan de slag. Hij zorgt dat uw woning goed in beeld wordt gebracht, helpt u met de bezichtigingen, geeft tips en onderhandelt over de beste verkoopprijs. Er wordt u dus behoorlijk wat werk bespaard. Het bedrag dat u hiervoor betaalt verschilt per makelaar.

PR Housing beantwoordt de vraag van de maand

Courtage

Sommige makelaars werken met een vast bedrag, maar de meesten werken op basis van courtage. Dat houdt in dat aan het eind van de rit, zodra de woning is verkocht, de makelaar een bepaald percentage over de totale verkoopprijs berekent als beloning voor het werk dat hij voor u heeft gedaan. Meestal ligt dit percentage tussen de 1,1 en 1,9 procent. Wij hanteren een courtage onder het gemiddelde. Dus als u uw woning verkoopt voor €450.000 dan krijgt de makelaar tussen de €4.950 en € 8.550. Dat lijkt een heel bedrag, maar bedenk dat hij daarvoor een verkoopprijs heeft weten te onderhandelen die u er wellicht niet voor had gekregen.

Opstartkosten

Houd ook rekening met opstartkosten. Dit zijn kosten die de makelaar maakt bij de start van zijn werkzaamheden voor u. Denk aan het maken van foto’s van de woning, het plaatsen van de woning op diverse websites en het regelen van een bord voor in de tuin. Deze kosten worden door de makelaar gemaakt en aan u doorberekend. Wanneer de woning verkocht is, kan het voorkomen dat deze kosten door de makelaar in mindering worden gebracht op de courtagekosten. De makelaar is hiertoe echter niet verplicht. Wij hanteren een format waarin u zelf kunt bepalen van welke faciliteiten u gebruik wilt maken. Wij zullen nooit kosten in rekening brengen waar u geen toezegging op hebt gedaan.

Houd er rekening mee dat zowel de opstartkosten als de courtage belastingtechnisch niet aftrekbaar zijn.”