Als single een huis kopen

Door de sterk gestegen huizenprijzen krijgen starters op de huizenmarkt het steeds lastiger. Vooral starters die ook nog eens single zijn. Het kopen van een huis op één inkomen is een lastige opgave.

Een huis kopen met één modaal inkomen is mogelijk, maar de koopsom mag niet hoger liggen dan €175.000 tot €190.000. Voor een hogere koopsom wordt het verkrijgen van een hypotheek een stuk lastiger. Er zijn bijvoorbeeld mogelijkheden wanneer u de beschikking hebt over een flink bedrag aan spaargeld. De regionale verschillen zijn wel groot.

In goedkopere regio’s kunnen singles nog een huis kopen

In de grote steden in de Randstad kunt u voor een bedrag onder de €200.000 alleen nog een kamer kopen met 20 m2 tot 40 m2 aan leefruimte. Op het platteland in de provincie Groningen of in Limburg kunt u tot twee ton een tussenwoning of een kleine en verouderde vrijstaande woning kopen. Zelfs een goed onderhouden twee-onder-een kap woning zou misschien nog kunnen lukken.

Met een startersinkomen is het kopen van een huis nog lastiger

Met een modaal inkomen kunt u nog een redelijke hypotheek krijgen. Het wordt een ander verhaal met een startersinkomen. Wanneer u maximaal €125.000 aan hypotheek op het inkomen kunt krijgen, wordt de spoeling nog veel dunner. In de grote steden in de Randstad vindt u alleen nog maar parkeerplaatsen of garages voor deze bedragen.

Als single een huis kopen

Een hypotheek met NHG zorgt voor meer mogelijkheden

Bij het kopen van een huis tot €355.000, kunt u profiteren van de vangnetfunctie van de NHG. De extra zekerheid in een dergelijke hypotheek is dat eventuele schulden bij het moeten verkopen van uw huis, door bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid, mogelijk kwijt worden gescholden. Deze extra zekerheid waarderen de geldverstrekkers en ze bieden daarom een lagere hypotheekrente aan. Informeer dus zeker naar de mogelijkheden van een NHG-hypotheek.

Een studieschuld kan een extra blok aan het been zijn

Starters op de huizenmarkt die ook nog een studieschuld op hun naam hebben, ondervinden nog meer moeite bij het kopen van een huis. Door de schuld daalt het maximale leenbedrag op het inkomen namelijk sterk. Met een studieschuld van €10.000 kunt u door de schuld wel €20.000 minder aan hypotheek krijgen.

Waar liggen er nog mogelijkheden voor starters?

Door de grote krapte op de huizenmarkt is er niet één simpele oplossing om starters aan een huis te helpen. Er zijn wel mogelijkheden om de kansen iets te verruimen. Starters die bereid zijn naar een ander deel van Nederland te verhuizen, kunnen zelf mogelijkheden creëren. Helaas wordt een dergelijke stap vaak belemmerd doordat ze voor hun werk gebonden zijn aan de duurdere regio’s. Een andere optie is het kopen van een opknapper, maar dat is ook niet voor iedereen weggelegd. Als er vakmannen ingekocht moeten worden voor de verbouwing is deze optie vaak ook niet de oplossing.

Kunt u hulp gebruiken bij uw zoektocht naar een nieuwe woning? Onze makelaars helpen u graag!