Vanaf 1 februari verplicht verduurzamen

Bent u van plan te gaan verbouwen? Dan kan het zijn dat u wordt verplicht maatregelen te treffen om uw woning te verduurzamen. Vanaf 1 februari geldt een nieuwe wet die zegt dat u bij een grote verbouwing uw woning direct moet verduurzamen.

Het treffen van maatregelen om de woning te verduurzamen wordt steeds populairder. Echter is nog niet iedereen bereid om te investeren in dergelijke verbeteringen van de woning. Soms wilt u wel, maar denkt u er gewoon niet aan.

Ingrijpende verbouwing

Vanaf 1 februari is het daarom verplicht om bij een ingrijpende verbouwing een minimale hoeveelheid aan duurzame energie op te wekken. Onder een ingrijpende verbouwing wordt verstaan dat u minimaal 25 procent van uw woning, vernieuwt of verbouwt, waarbij u vaak ook tijdelijk niet in de woning kunt wonen. Een nieuwe keuken of een aanbouw valt niet direct onder de ingrijpende verbouwing.

Vanaf 1 februari verplicht verduurzamen

En waarom zou men het ook niet verplichten? Met het verduurzamen van uw woning helpt u naast het milieu ook – helemaal met de torenhoge energiekosten van vandaag – uw eigen portemonnee een handje. U verhoogt daarnaast het woonplezier en de waarde van uw woning.

Hybride waterpomp

Het plaatsen van een hybride warmtepomp is een populaire manier van verduurzaming onder de woningbezitters in Nederland. Met een hybride warmtepomp verwarmt u het grootste deel van het jaar uw hele woning door de warmte uit de buitenlucht te halen. Uw cv-ketel slaat alleen nog aan als het heel erg koud is buiten en voor het verwarmen van uw tapwater.

Zonnepanelen

Ook het plaatsen van zonnepanelen, waarbij de salderingsregeling met een jaar verlengd wordt, en het isoleren van glas, vloeren, muren en daken is populair. Zowel de gas- als de energierekening daalt aanzienlijk met deze vormen van verduurzaming. En als u toch bezig bent met verbouwen, dan is het een kleine moeite uw woning te verduurzamen waar mogelijk.

Subsidie

Wist u trouwens dat er per 1 januari 2022 nieuwe regels zijn omtrent de subsidie op het verduurzamen van uw woning? Voor het treffen van isolatiemaatregelen of bijvoorbeeld het plaatsen van een warmteboiler stijgt de subsidie van 20 naar 30 procent op de gemiddelde totale investeringskosten. U kunt hiervan gebruik maken op het moment dat u twee of meer energiebesparende maatregelen treft. Dat maakt het nog meer de moeite waard.

Met het verplichten van energiebesparende maatregelen bij een ingrijpende verbouwing voldoet Nederland aan de Europese richtlijnen op het gebied van verduurzamen.