Zo overleven uw planten hun winterslaap

Het valt niet altijd mee de groene planten in uw woonkamer groen te houden. Toch zijn er enkele basisprincipes die de kans van overleven wel groter maken. Wist u bijvoorbeeld dat uw woonkamerplant in de winter een andere verzorging nodig heeft dan in de zomer? Met deze tips weet u precies wat uw plant nodig heeft om de winter te overleven.

Dat onze bloemen en planten buiten een andere aanpak in de winter verdienen lijkt heel logisch. In de zomer meer sproeien en in het najaar meer snoeien. Ook uw planten binnen vergen in de wintermaanden een andere verzorging dan in de zomer. En dat is best logisch wanneer u erover nadenkt. U hebt vaker de kachel aan, dus heerst er een ander klimaat en andere vochtigheid in uw woonkamer. Daarnaast zijn de dagen zijn korter, dus uw planten krijgen minder licht.

Minder actief

Als u zich bedenkt dat ook planten in een lichte winterslaap belanden, dan is het logische gevolg dat ze minder actief zijn. Minder actief met drinken en dus met groeien. Dit houdt automatisch in dat ze ook minder behoefte hebben aan bewatering. Als u in de winter dezelfde hoeveelheid water aan uw planten geeft als in de zomer, dan loopt u het risico dat u de plant verzuipt. Hoe weet u of uw plant te veel water heeft gekregen of juist behoefte heeft aan water? Alleen door te voelen. Steek een vinger goed diep in de pot en bepaal de vochtigheid van de aarde. De winter is overigens niet het moment om de plant extra voeding te geven of te verpotten. Omdat hij toch niet veel groeit, neemt hij de voeding ook niet op en bij het verpotten loopt u het risico dat de wortels breken en niet meer herstellen.

Luchtvochtigheid op peil

Ook uw plant merkt in de winter de veranderende luchtvochtigheid in de woning. Door radiatoren die overdag en misschien zelfs ’s nachts aanstaan, wordt de lucht een stuk droger dan in de zomer. Aan uw plant merkt u dat de lucht droger is door bruine randen aan de bladeren, gele bladeren of zelfs bladeren die afvallen. Dit lost u niet op door de plant meer water te geven, maar door de luchtvochtigheid in de kamer te verhogen. Goed blijven ventileren, ook in de winter, helpt daarbij. Dit is overigens altijd een goed idee, ook als u het niet voor uw plant doet. Verder is het een goed idee om een bakje water boven op uw radiator te zetten. De bladeren met water besproeien is ook een tip om de plant van de juiste hoeveelheid vocht te voorzien. Hebt u geen radiator maar vloerverwarming, denk dan aan de potten die op de grond staan. De aarde hiervan droogt sneller uit door de warmte die van de vloer omhoog komt. De beste manier om dit te voorkomen is de pot van de grond te halen. Hiervoor hebt u speciale onderzetters. U kunt uw plant natuurlijk ook op een tafel of krukje zetten.

Zo overleven uw planten hun winterslaap

Voldoende licht

Het gebrek aan daglicht maakt dat uw plant minder actief is gedurende de winter. Het is belangrijk dat u uw planten op een zo licht mogelijke plek neerzet. Dat kan inhouden dat u even een kleine verandering in uw interieur moet doorvoeren, maar als dat nodig is om uw plant te laten overleven is dat een kleine moeite toch? Zorg ervoor dat de overgang daarbij niet te groot is. Staat de plant normaal gesproken op een donkere plek, zet hem dan nu niet voor het raam neer, maar kies voor een tussenweg. Denk er ook aan dat u de plant niet boven de radiator zet. Dat is de plek met de minste luchtvochtigheid. Daarnaast verdampt de warmte van de radiator ook het vocht uit de bladeren waardoor ze alsnog bruin worden. Staat uw plant voor het raam dat bestaat uit enkel glas, dan is het nu de tijd deze plant een andere plek te geven. In de winter kan het op die plek te koud worden voor uw plant.

Zelfs voor mensen zonder groene vingers is het niet heel ingewikkeld uw plant de winter te laten overleven. Uw planten verzorgen kan op gevoel, maar als u iets beter naar uw plant kijkt en de aarde in de pot regelmatig voelt, dan is het voor iedereen een koud kunstje.