Hypotheektermen – Wat houdt de bijleenregeling in?

Na het verkopen van uw huis ontvangt u, met de huidige huizenprijzen, meestal een overwaarde. Om voor uw volgende koopwoning ook weer optimaal te profiteren van de hypotheekrenteaftrek, moet u de overwaarde investeren in de volgende koopwoning. Dat volgt uit de bijleenregeling. Wat moet u weten over de bijleenregeling?

Om gebruik te mogen maken van de regeling van de hypotheekrenteaftrek moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Als beloning voor het voldoen aan de regeltjes kunt u (een deel van) de betaalde hypotheekrente aftrekken van de belasting. Bij het kopen van een volgende koopwoning moet u goed letten op de bijleenregeling.

Wanneer speelt de bijleenregeling een rol?

Stel, u bezit een huis waarop een hypotheek rust van €150.000. U hebt een ander huis gevonden, en gaat de bestaande woning verkopen voor €400.000. Na de verkoop houdt u eenvoudig gerekend dus een overwaarde over van €250.000. Om volledig gebruik te kunnen maken van hypotheekrenteaftrek over de hypotheek van uw nieuwe woning, gaat de Belastingdienst ervan uit dat u de overwaarde van €250.000 weer benut. Doet u dat niet, dan hebt u geen recht op volledige hypotheekrenteaftrek.

De overwaarde vormt de eigenwoningreserve

De gerealiseerde overwaarde wordt ook wel de eigenwoningreserve genoemd. Na verkoop hebt u de eigenwoningreserve op uw naam staan. Als u binnen een periode van drie jaar weer een huis koopt, moet u dit bedrag weer investeren in de volgende koopwoning. Na drie jaar mag u een huis weer volledig financieren en kunt u voor het volledige bedrag ook weer recht hebben op hypotheekrenteaftrek.

Hypotheektermen – Wat houdt de bijleenregeling in?

Ook in andere situaties kunt u met de bijleenregeling te maken krijgen

Met de bijleenregeling kunt u ook via een omweg te maken krijgen. U bezit bijvoorbeeld samen met uw partner een huis. Jullie gaan scheiden en uw ex-partner koopt u uit. Het afkoopbedrag komt in de bijleenregeling terecht. Of u gaat juist met uw partner een huis kopen en uw partner heeft in de afgelopen drie jaren een eigen woning verkocht met een overwaarde. In dat geval moet hiermee rekening worden gehouden bij de financiering. Dit is erg lastig om fiscaal goed uit te werken. Samen met de hypotheekadviseur kunt u hier eens goed naar kijken.

Wat als de eigenwoningreserve groter is dan de koopsom van de nieuwe woning?

Als de overwaarde €300.000 bedraagt en u koopt een huis van €250.000, dan houdt u na de aankoop nog een eigenwoningreserve over van €50.000. Dit bedrag blijft drie jaar staan op uw naam. In het geval u toch een hypotheek van €250.000 voor het huis neemt, hebt u geen recht op hypotheekrenteaftrek.

U kunt de eigenwoningreserve ook anders besteden

U kunt (een deel van) de overwaarde ook gebruiken voor het verbouwen van uw nieuwe woning. Op deze manier kunt u de nieuwe woning gelijk volledig naar wens maken. Overleg ook in dit geval met de hypotheekadviseur wat de voorwaarden en de beperkingen zijn om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek.

Hebt u plannen om uw huis te verkopen? Eén van onze makelaars kan langskomen voor een vrijblijvende waarde-indicatie. Wetende wat uw huis ongeveer op gaat leveren, geeft u inzicht in wat u kunt besteden aan de volgende koopwoning.