Woonruimte inrichten? Start met een vloerplan

Vindt u dat uw woonkamer wel een opknapbeurt kan gebruiken, maar weet u niet precies hoe u dat moet aanpakken? Begin dan met een vloerplan. Met een vloerplan maakt u de ruimte inzichtelijk en dat gaat u helpen bij de inrichting ervan.

Richting

Als u al jaren in dezelfde woonkamer zit, met dezelfde meubels en dezelfde inrichting dan is het niet eenvoudig op andere ideeën te komen. Het is moeilijk bestaande patronen te doorbreken in uw hoofd. Zodra u een en ander op papier gaat zetten, merkt u ineens dat er ruimte komt voor nieuwe ideeën en inzichten. Daarnaast werkt u met getekende meubels, waardoor u niet letterlijk hoeft te schuiven met zware banken en tafels. Ook wanneer u een nieuwe woning hebt gekocht en de woonkamer nog helemaal leeg is, helpt een vloerplan u richting te geven.

Plattegrond

Een vloerplan begint met het maken van een op schaal getekende plattegrond. Meet de volledige ruimte op en zet deze op schaal op papier. Meet daarbij zowel de lengte, de breedte en de hoogte. Door het opmeten van de ruimte weet u precies hoe groot uw nieuwe bank kan zijn (en of uw oude bank wel in die andere hoek past), maar ook hoe lang en hoe breed uw gordijnen bijvoorbeeld moeten zijn.

Woonruimte inrichten? Start met een vloerplan

Meten is weten

Denk ook aan eventuele obstakels. De centrale verwarming neemt toch een paar centimeter in beslag. Houd rekening met de manier waarop deuren en ramen opengaan. Schets erkers, schouwen, schoorstenen en vensterbanken in uw plattegrond. Vergeet niet de stopcontacten en lichtpunten mee te nemen. Het is wat onhandig als uw buffetkast precies voor de lichtschakelaar staat.

Lichtinval

Om uw woonkamer goed in te kunnen richten is het handig rekening te houden met de lichtinval. Waar komt de zon op en waar gaat hij onder? Wat is dan de meest handige plek voor uw planten of uw televisie? Zijn er donkere plekken in de woonkamer, houd daar dan rekening met extra verlichting.

Vlekkenplan

Geef in uw vloerplan vervolgens met kleuren aan hoe intensief de verschillende ruimten worden gebruikt. Dit noemt men ook wel een vlekkenplan. Zit u vaker op de bank of aan de eettafel? Is de keuken the place to be in uw huis of toch de aanbouw of de erker? Kijkt u veel televisie of juist niet? Voor de inrichting en de aanschaf van meubels is het goed vooraf te bedenken welke functie de ruimte en dus de meubels moeten hebben en wie er vooral gebruik van gaat maken. Kleur ook de looproute in. Daar kunt u vervolgens weer rekening mee houden bij het inrichten.

Zoneverdeling

Verdeel als laatste de ruimte in zones en bepaal het gebruik van deze zones. Misschien is er wel ruimte voor een speelhoek of een werkruimte. Of wilt u dat de woonkamer een oase van rust is en de woonkeuken juist bruist van het leven. Door deze verdeling op te nemen in uw vloerplan, kan de ruimte verschillende doelen hebben en toch op elkaar aansluiten.