Een duur huis kopen is niet zonder gevaren

Na zeven jaren met stijgende huizenprijzen kunnen we zeggen dat huizen nu erg duur zijn. Een andere conclusie is dat de kopers in het verleden een goede investering hebben gedaan. Als u wilt kopen, moet u de huidige prijzen betalen. Pas wel op met het kopen van een huis dat eigenlijk boven uw budget ligt. U moet de maandlasten namelijk tientallen jaren blijven betalen. Op basis van uw inkomen toetsen geldverstrekkers hoeveel u maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Hierbij wordt er maar deels rekening gehouden met uw uitgavenpatroon. Bepaalde lasten, zoals leningen en het betalen van alimentatie, worden in de berekening van de maximale hypotheek betrokken. U kunt bijvoorbeeld €350.000 lenen op basis van uw inkomen. Dat is het oordeel van de geldverstrekker. Aanvullend moet u ook weten welke maandlasten er uit de hypotheek komen. Deze moeten namelijk wel binnen uw budget passen. Het gaat er dus niet alleen om wat u maximaal kan lenen, maar ook wat u maximaal wil lenen.

Houd rekening met dalende huizenprijzen

Het feit dat er een schreeuwend tekort is aan huizen is nog geen garantie voor stijgende huizenprijzen. Als de huizenprijzen dalen na het kopen van een huis hoeft er niet gelijk een probleem te zijn, maar het kan er wel voor zorgen dat u uw huis op korte termijn niet kunt verkopen. Met een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek lost u jaarlijks een bedrag af op de hypotheekschuld. Gerekend over een periode van 30 jaar lost u de schuld zelfs volledig af.

Een duur huis kopen is niet zonder gevaren

De maandlasten moeten ook in de toekomst betaalbaar blijven

U koopt een huis uitgaande van de huidige financiële situatie. U doet er verstandig aan om rekening te houden met een daling van het inkomen of zelfs met het overlijden van één van de huiseigenaren. Tegen dit soort risico’s kunt u zich verzekeren. Bij arbeidsongeschiktheid kunt u bijvoorbeeld een beroep doen op een woonlastenverzekering. Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit aan de nabestaanden na het overlijden van een van de huiseigenaren. Hiermee kunnen de nabestaanden de hypotheekschuld (deels) afbetalen. Heb dus niet alleen aandacht voor de huidige situatie, maar ook voor veranderingen of dramatische gebeurtenissen in het leven.

De hypotheeklasten moeten eenvoudig betaalbaar zijn

De maandlasten moeten niet dermate hoog zijn, dat u geen geld meer hebt voor leuke dingen. Een keer uit eten en jaarlijks op vakantie gaan kunt u één jaar opzij zetten als u net een huis hebt gekocht, maar u kunt niet tientallen jaren financieel op uw tandvlees lopen. Met andere woorden, de hypotheeklasten moeten goed passen binnen uw budget.

Pas op met het overbieden

Het overbieden op een huis is in de huidige markt gebruikelijk geworden. Door meer te bieden dan de vraagprijs, kunt u ook een te duur huis kopen. Bij het aanvragen van een hypotheek wordt het huis getaxeerd. Als hieruit blijkt dat u meer biedt dan de waarde van het huis, kunt u het aankoopbedrag niet volledig financieren met een hypotheek. De hypotheekschuld bedraagt namelijk maximaal 100% van de waarde van het huis. Voor het verduurzamen van het huis kunt u meer lenen dan 100% van de woningwaarde.

Bent u op zoek naar een koophuis en wil de zoektocht niet echt lukken? Wij helpen u graag bij uw zoektocht naar een passende koopwoning.