Gemiddelde verkoopprijs koopwoningen gaat door het dak

Onlangs heeft de NVM de kwartaalcijfers van het derde kwartaal van 2020 gepresenteerd. Hierin komt duidelijk naar voren dat, door de krappe woningmarkt, de prijzen van koopwoningen dit jaar ongekend zijn gestegen. In de periode juli tot en met september van dit jaar is de gemiddelde verkoopprijs van een verkochte woning €354.000. Dit is een stijging van maar liefst 11,6% ten opzichte van 2019. De laatste keer dat de woningprijzen binnen één jaar zo hard stegen, is 20 jaar geleden. We kunnen dus wel stellen dat de eerder gevreesde coronadip niet aan de orde is.

Gemiddelde verkoopprijs koopwoningen gaat door het dak

Vissen in een (bijna) lege vijver

Ondanks dat er in 2020 tot en met het derde kwartaal 41.583 bestaande koopwoningen door NVM-makelaars zijn verkocht, maakt Onno Hoes (voorzitter NVM) zich zorgen over de ontwikkeling van de woningmarkt. Doordat er weinig aanbod is, heeft de koper amper iets te kiezen. In het derde kwartaal heeft een koper in feite maar keuze uit twee woningen. Normaal gesproken zou een koper keuze hebben uit vijf tot tien woningen. Deze woningmarktkrapte werkt verdere prijsstijgingen in de hand. Als er niet meer ruimte op de woningmarkt wordt gecreëerd, zullen koopwoningen voor een grote groep mensen onbetaalbaar worden.

Ik heb vakantie en…koop een woning!

Ook de zomervakantie kende 2020 geen rustigere periode. Normaal gesproken loopt het aantal nieuwbouwprojecten in de zomermaanden terug en worden er ook minder bestaande woningen te koop gezet. Dit jaar zijn er echter 10.500 (nieuwbouw)woningen en -kavels verkocht, ongeveer 2000 meer dan normaal in het derde kwartaal.

Schreeuw om nieuwbouw

Het tempo waarin nieuwbouwprojecten worden gerealiseerd moet omhoog. Het tekort aan nieuwbouw heeft namelijk steeds meer negatieve impact op de woningmarkt. Grond om op te mogen bouwen moet sneller worden toegewezen aan gemeenten en provincies, desnoods met hulp van de landelijke overheid. Wel is er op het gebied van nieuwbouw een stijging te zien in de appartementenmarkt. Echter heeft de meerderheid van deze appartementen een prijs vanaf €300.000. Voor veel starters is het niet haalbaar om een woning of appartement in deze prijsklasse te kopen.

2020 in cijfers

Wilt u graag alle cijfers tot en met het derde kwartaal van 2020 inzien? U kunt de volledige NVM-kwartaalcijfers vinden op de website van de NVM.

Het lijkt erop dat deze krapte nog even blijft, mede door het gebrek aan grote projecten voor nieuwbouwwoningen. Op dit moment staat een woning gemiddeld slechts 28 dagen te koop.

Dit blijkt uit de rapportage Monitor Koopwoningen die medio augustus is gepubliceerd andere voorspellingen, zorgt de coronacrisis niet voor het beetje lucht op de krappe woningmarkt waarnaar we op zoek zijn.

Ontwikkelingen

Er zijn manieren om de woningmarkt uit deze krapte te krijgen. In de eerste plaats zouden particuliere beleggers hun woningen massaal te koop moeten aanbieden. Daarnaast zou er een ombuiging in het verkoopproces moeten plaatsvinden, waarbij eerst de woning verkocht wordt en daarna pas naar een nieuwe woning wordt gezocht. Dit werkt echter alleen wanneer dit op grote schaal gebeurt. Als laatste zou er een sterke stijging van de kapitaalrente moeten plaatsvinden. Vooralsnog lijkt geen van de ontwikkelingen op korte termijn plaats te vinden.

 

Oververhit

De kans is groot dat de werkloosheid die door het coronavirus is ontstaan, toeneemt. Met stijgende lonen voor de werkenden, blijft de huizenmarkt krap en raakt hij wellicht nog sneller oververhit. Mede door het achterblijven van grote nieuwbouwprojecten. Echter, in deze huidige situatie, waarin de aanpak van het coronavirus zo actueel blijft, is echter niets meer zeker en kunnen we nog veel kanten op.