Huurprijzen in de lift door grotere toestroom expats

De afgelopen anderhalf jaar was, door de uitbraak van het coronavirus, de toestroom van expats een stuk lager dan in 2019 en de jaren daarvoor. Gevolg hiervan, was dat de huurprijzen van woningen amper stegen. Sterker nog, sinds 1960 zijn de huurprijzen in Nederland niet meer zo minimaal gestegen als de afgelopen tijd.

Gelukkig lijkt de verspreiding van het coronavirus inmiddels aardig onder controle, waardoor we ons weer vrijer kunnen bewegen en reizen en dagjes uit weer mogelijk zijn. Dit houdt echter ook in dat de toestroom van expats naar Nederland weer toeneemt, wat weer gevolgen heeft voor de prijzen van huurwoningen.

Inhaalslag

Momenteel komen er twee keer zoveel expats naar Nederland als in het begin van dit jaar. Hiermee verwelkomen we weer evenveel expats als voor de coronacrisis. Door de coronacrisis heeft de markt haast even op ‘pauze’ gestaan, maar inmiddels is er een inhaalslag gaande. Hierdoor wordt het weer drukker op de huurmarkt en zitten de prijzen van huurwoningen weer in de lift. Dat is minder goed nieuws voor ons, maar ook de expats blijken zich nog weleens te verkijken op de hoge huurprijzen in Nederland.

Huurprijzen in de lift door grotere toestroom expats

Wat betekent het voor de koopmarkt?

Het feit dat de huurprijzen weer stijgen is natuurlijk niet uitsluitend te wijten aan de grotere toestroom van expats. Marc van der Lee, woordvoerder van het NVM, stelt dat de woningmarkt een samenspel van verschillende factoren is. Binnen Nederland is er momenteel sowieso al een enorme vraag naar (koop)woningen en het aanbod is gering. Doordat er nu ook weer meer expats naar ons land komen, is de verwachting dat ook de prijzen van koopwoningen verder zullen gaan stijgen. Expats die voor langere tijd in Nederland kunnen blijven werken, zullen waarschijnlijk ook liever een koopwoning dan een huurwoning willen. Hierdoor komt er nog meer druk op de woningmarkt te staan.

Positief aspect

Nu klinkt het misschien alsof we helemaal niet blij zouden moeten zijn met de komst van expats, maar we moeten niet vergeten dat expats een positieve invloed hebben op de Nederlands economie. Over het algemeen hebben expats namelijk veel financiële bestedingsruimte. Volgens Jan Latten, emeritus-hoogleraar sociale demografie, zijn de stijgende huurprijzen de prijs die men betaalt voor een bloeiende stad en economie.