Toch taxatie zonder bezoek taxateur mogelijk?

Vanaf 1 juli 2021 gelden er nieuwe Europese richtlijnen die het verbieden om een taxatie computergestuurd uit te laten voeren. Dat houdt in dat voor een taxatie van de woning deze ook daadwerkelijk fysiek bezocht moet worden. Dat is echter honderden euro’s duurder dan een online variant en dus is er gezocht naar een manier om binnen de nieuwe richtlijnen toch een taxatie aan te vragen, zonder dat de taxateur daar fysiek voor hoeft langs te komen.

Online taxatie

De keuze voor een modelmatige taxatie heeft vooral te maken met de lage kosten voor deze manier van taxeren. Via Calcasa vraagt u als woningbezitter een Waarde Indicatie aan en u ontvangt binnen enkele minuten een waardebepaling van uw woning in de mail. Deze waarde is gebaseerd op 25 gerealiseerde woningtransacties in dezelfde straat en buurt als waar uw woning staat. Naast de waarde vermeldt het rapport ook een onder- en bovengrens en krijgt u inzicht in de betrouwbaarheid van de waardering. Een nadeel is wel dat Calcasa niet altijd een waardebepaling kan afgeven, omdat er bijvoorbeeld niet genoeg gegevens zijn. Daarnaast wordt in het rapport ook geen rekening gehouden met specifieke kenmerken van de woning.

Toch taxatie zonder bezoek taxateur mogelijk?

Desktop taxtie

Eind vorig jaar werd al bekend dat deze manier van modelmatig taxeren volgens nieuwe Europese richtlijnen per 1 juli 2021 verboden gaat worden en leek het er lange tijd op dat de consument daadwerkelijk veel meer voor zijn taxatie zou gaan betalen. Calcasa, ING en de Taxatheek komen nu met een nieuw plan voor het uitvoeren van een taxatie, waarbij de taxateur nog steeds niet fysiek langs hoeft te komen en daarmee dus de kosten gedrukt kunnen worden. Deze nieuwe manier, de desktop taxatie, houdt in dat de modelwaarde van de woning wordt gecombineerd met de kennis van de taxateur, zonder dat deze de woning bezoekt. Daarmee wordt wel voldaan aan de nieuwe Europese Leidraad, maar wordt de consument niet direct op kosten gejaagd. De desktop taxatie kan worden gebruikt voor financiering tot 90% van de vastgestelde marktwaarde.

Start pilot

De pilot van het nieuwe model taxeren start in april van dit jaar, waarbij een deel van de Calcasa taxatierapporten die worden gebruikt voor een hypotheekaanvraag bij de ING worden beoordeeld door taxateurs van de Taxatheek. Wanneer de pilot een succes blijkt dan kunnen consumenten met een desktop taxatie terecht bij de ING voor een hypotheekaanvraag tot 90% van de waarde van de woning.