Verlangen naar woning met buitenruimte groeit

Een vanzelfsprekend effect van de coronacrisis is dat men steeds meer verlangt naar een eigen buitenruimte. Sinds het begin van de coronacrisis is een woning met buitenruimte, volgens de statistieken, belangrijker geworden. Uit onderzoek van verschillende platformen naar het gedrag van websitebezoekers blijkt dat er vaker word gezocht naar woningen met tuin of balkon.

Vanaf maart nam het aantal mensen dat zocht naar een woning met buitenruimte explosief toe in vergelijking met dezelfde periode van het jaar ervoor. In april en mei 2020 werd het filter ‘balkon’ respectievelijk 77,7 en 81,3% vaker aangevinkt. Dat beeld veranderde de rest van het jaar eigenlijk niet. Ten opzichte van dezelfde maanden in 2019 voegden mensen een stuk vaker ‘balkon’ toe aan hun woonwensenlijst.

Verlangen naar woning met buitenruimte groeit

Het filter ‘tuin’ werd 36,2% meer gebruikt dan in dezelfde maand in 2019. Ook in mei 2020, toen van versoepelingen nog geen sprake bleek, steeg het aantal zoekopdrachten voor een huurwoning met tuin met 42,6%.

Dit zijn interessante cijfers, vooral omdat vorig jaar is gebleken dat de hoeveelheid oppervlakte aan tuinen in Nederland daalde. Percelen voor woningen zijn sinds de jaren ’50 gekrompen. Tegelijkertijd groeide de woonoppervlakte wat betekent dat onze tuinen de afgelopen halve eeuw steeds kleiner zijn geworden.

Hoewel wij de afgelopen week nog hebben kunnen genieten van sneeuwpret, beginnen de lente kriebels bij de meesten toch ook al langzaam te komen.